Logo-01
digital-art-with-planet-earth

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Η στρατηγική βιωσιμότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) ευθυγραμμίζεται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ και τη Χάρτα Αειφορίας των Ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ). Το ΕΜΠ έχει δεσμευτεί να ενσωματώσει τις αρχές της βιωσιμότητας στη λειτουργία του, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην έρευνα, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση των σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, η εξάντληση των φυσικών πόρων, και η ανισότητα.

 Στρατηγική Βιωσιμότητας του ΕΜΠ και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs)

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ είναι ένας οδικός χάρτης για την παγκόσμια αειφόρο ανάπτυξη και καλύπτουν ευρύ φάσμα κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων. Το ΕΜΠ, μέσα από την έρευνα, την εκπαίδευση και τις δράσεις του, συνεισφέρει σημαντικά σε πολλούς από αυτούς τους στόχους.

Η στρατηγική βιωσιμότητας του ΕΜΠ ευθυγραμμίζεται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ, προωθώντας την αειφορία σε τομείς όπως:

  • Ποιοτική Εκπαίδευση, Φθηνή και Καθαρή Ενέργεια,
  • Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές, Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες
  • Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή, Δράση για το Κλίμα

Στρατηγική Βιωσιμότητας και Χάρτα Αειφορίας των Ελληνικών ΑΕΙ

Η Χάρτα Αειφορίας των Ελληνικών ΑΕΙ είναι μια κοινή δέσμευση των ελληνικών πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένου του ΕΜΠ, να υιοθετήσουν τις αρχές της αειφορίας σε όλες τις λειτουργίες τους. Τα βασικά σημεία της Χάρτας περιλαμβάνουν:

  • Αειφόρο Διαχείριση Πόρων, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Έρευνα,
  • Κοινωνική Ευθύνη, Κοινωνική Δικαιοσύνη

 Ενσωμάτωση της Αειφορίας στις Λειτουργίες του ΕΜΠ

Η στρατηγική βιωσιμότητας του ΕΜΠ εφαρμόζεται και στις καθημερινές λειτουργίες του. Το ΕΜΠ χρησιμοποιεί ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες για το φωτισμό, τη θέρμανση και τη ψύξη των εγκαταστάσεών του, ενώ προωθεί τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως της ηλιακής ενέργειας. Εφαρμόζονται πρακτικές ανακύκλωσης και υπεύθυνης διαχείρισης αποβλήτων στις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ καθώς και πολιτικές προώθησης για την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Συνεργασία με την Κοινωνία και Άλλους Φορείς

Ένα κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής του ΕΜΠ είναι η συνεργασία με την κοινωνία, τους δημόσιους και τους ιδιωτικούς φορείς, για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Μέσω συνεργασιών με τοπικές κοινότητες, οργανισμούς, εταιρείες και δημόσιες αρχές, το ΕΜΠ επιδιώκει να μεταφέρει τα ερευνητικά του αποτελέσματα σε εφαρμογές που έχουν πραγματική κοινωνική και περιβαλλοντική επίδραση. Αυτές οι συνεργασίες ενισχύουν τη διάδοση και την υιοθέτηση πράσινων τεχνολογιών και στρατηγικών αειφορίας.

Το ΕΜΠ επίσης συμβάλλει στην ανάπτυξη πολιτικών σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο, παρέχοντας τεχνική υποστήριξη και επιστημονική γνώση σε κυβερνητικούς φορείς και σε διεθνείς οργανισμούς, με στόχο την προώθηση βιώσιμων πολιτικών σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, οι μεταφορές και η διαχείριση φυσικών πόρων.

Βιώσιμη Διαχείριση και Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού

Σύμφωνα με τη Χάρτα Αειφορίας των Ελληνικών ΑΕΙ, το ΕΜΠ αναγνωρίζει ότι η ανθρώπινη διάσταση της βιωσιμότητας είναι εξίσου σημαντική με την περιβαλλοντική και την οικονομική. Για αυτό το λόγο, το ίδρυμα δίνει έμφαση στη συνεχή εκπαίδευση και στην κατάρτιση του ακαδημαϊκού και του διοικητικού προσωπικού σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Προωθεί μια εργασιακή κουλτούρα που σέβεται την ισότητα των φύλων, τη διαφορετικότητα και την ένταξη, εξασφαλίζοντας ότι όλοι οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές του ΕΜΠ συμβάλλουν σε μια βιώσιμη και δίκαιη κοινωνία.

 Έρευνα για την Καινοτομία και την Τεχνολογία

Το ΕΜΠ εστιάζει επίσης στην προώθηση της καινοτομίας και των τεχνολογικών εξελίξεων που υποστηρίζουν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Οι ερευνητικές του δραστηριότητες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για την παραγωγή καθαρής ενέργειας από τον ήλιο, τον άνεμο και άλλα ανανεώσιμα αποθέματα. Έρευνες που προωθούν τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση πόρων, καθώς και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των παραγωγικών διαδικασιών. Η ανάπτυξη λύσεων για την ανθεκτικότητα των υποδομών έναντι φυσικών καταστροφών, καθώς και η χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον στις κατασκευές. Έρευνες για στρατηγικές προσαρμογής και μείωσης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ειδικά σε ευάλωτες περιοχές.

Δέσμευση στην Κλιματική Ουδετερότητα

Ένα σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής του ΕΜΠ είναι η δέσμευσή του για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και η επιδίωξη της κλιματικής ουδετερότητας. Το πανεπιστήμιο προωθεί τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια στις υποδομές του και υιοθετεί πολιτικές για την αποδοτική χρήση των ενεργειακών πόρων. Η στόχευση προς την ουδετερότητα σε εκπομπές άνθρακα περιλαμβάνει επίσης δράσεις όπως η δενδροφύτευση, η προώθηση βιώσιμων μορφών μετακίνησης και η μείωση των αποβλήτων.

Στο πλαίσιο, όλων των παραπάνω,  εκπονείται  μελέτη που περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • τις οικονομοτεχνικές δυνατότητες του Ιδρύματος (υποδομές, ανθρώπινοι πόροι, προϋπολογισμός, τεχνολογικές απαιτήσεις, κλπ.),
  • το ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο, το εξωτερικό περιβάλλον του Ιδρύματος (ακαδημαϊκός ανταγωνισμός, τάσεις, περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, κλπ.) και τους πιθανούς κινδύνους κατά την εφαρμογή.
  • σχεδία υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου και των επιμέρους Επιχειρησιακών Σχεδίων (χρονοδιαγράμματα, αρμοδιότητες, διαδικασίες παρακολούθησης και αξιολόγησης), συνοδευόμενα από στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων με βάση τις ανάγκες του Στρατηγικού Σχεδίου και του Ιδρύματος.

Μελέτη Βιωσιμότητας